Nina fikk gnisten av treningsgleden på Ditt Treningssenter (ned over 50kg!)

Oppdatert: sep. 3

Nina Olsen fra Rygge var det hun selv kaller en ekte sofagris. Så stengte Norge ned. Da kunne hun ikke lenger sitte stille.


Nå deler 50-åringen sin historie, i håp om å inspirere andre til å ta det første skrittet mot en sunnere livsstil.

Olsen har lenge vært overvektig. I 2003 fødte hun tvillinger på til sammen rundt 10 kilo. Etter det ble kroppen aldri helt den samme igjen.

Også livsstilen endret seg. Å kose seg ble normen, ikke unntaket, særlig når det gjaldt matinntak.

– Jeg ble rett og slett en god og feit sofagris, forteller Olsen åpenhjertig.

Hun tilbrakte mye tid foran TV-en og var knapt i bevegelse.

– Jeg ble bare feitere og mer deppa. Folk kan si hva de vil, om at det er «det indre som teller», men den gode selvfølelsen ligger dessverre i hvordan du ser ut, forteller hun.

Innså ikke hvor usunt hun levde

I 2013 traff Olsen en ny mann, som hun ble samboer med. Da ønsket hun å gjøre noe med kroppen. Se bedre ut. Bli sunnere. Men det var vanskelig å komme seg over terskelen og ta det første skrittet.

– Jo mer jeg snakka om å det, jo mer putta jeg inn i munnen. Jeg lagde meg en liten boble. Jeg mura meg selv inn, forteller hun.

Selv klarte hun ikke å se hvor ille det var. Hvor usunn livsstil hun hadde.

– Jeg skulle ønske det var noen som var tøffe nok til å si til meg: «Nina, nå må du ta deg sammen».


Fikk dramatisk oppvekker

Det skjedde til slutt. Rundt årsskiftet 2019/2020 gikk hun til legen. Da fikk hun en realitetssjekk. Særlig da de målte blodsukkeret. Det var skyhøyt.

For en person som ikke har diabetes skal nivået normalt sett ligge på mellom 4 og 8 mmol/l. Olsen hadde 47 mmol/l i blodet sitt.

Beskjeden fra legen var klar: «Du må komme deg på overvektsklinikken - nå».

Olsen ba om en ukes utsettelse. På den uka snudde hun alt. Bare ved å kutte ut mel, sukker og stivelse fra dietten gikk hun ned seks kilo. Da hun kom på klinikken var blodsukkeret normalt igjen.

Sa nei til operasjon

Men hun var fortsatt overvektig. Sykelig sådan.

Klinikken fortalte henne at operasjon var det eneste rette alternativet.

Olsen var uenig og ville motbevise dem. Hun vurderte å melde seg inn på et treningssenter. Det var et vanskelig skritt å ta.

– Jeg tenkte at dit er det bare de perfekte menneskene som går. At jeg ikke ville passe inn der. Den terskelen var for høy for meg. Jeg turte rett og slett ikke, forteller hun.

Slanket bort 57 kilo

Det nærmeste hun kom var noen turer til Korpus treningssenter i Moss. Der gikk hun litt på tredemølle. Olsen klarte omtrent fem minutter én gang i uka.

Så kom mars og Norge stengte ned. Inkludert treningssentrene og skolene. Olsen, som er ufør, måtte være hjemme med sine to tenåringsbarn.

– Å ha oss tre jenter gående i leiligheten hele døgnet, det går bare ikke. Så jeg måtte komme meg ut av huset, for ikke å bli gal i hodet. Så på en måte var det koronaen som sparket det hele i gang, smiler hun.

Hun begynte å gå. Først et kvarter hver dag. Så en halvtime. Så en time. For hver dag gikk hun lenger og lenger.

Parallelt med dette startet hun på en lavkarbodiett.

Da begynte kiloene å renne av. I januar 2020 veide hun 144 kilo. Nå er hun nede i 87 kilo.Gikk fra Moss til Drøbak

I starten av 2020 klarte Olsen knapt å gå fem minutter på tredemølle. 1. mai 2021 gikk hun fra Moss til Drøbak. 4,9 mil. Med en effektiv gåtid på åtte timer.

– Det hadde vært totalt utenkelig for bare ett år siden. Det hadde ikke vært mulig. Jeg hadde fått hjertestans halvveis, ler hun, og legger til:

– Det var den ultimate mestringsfølelsen. Jeg var så sliten da jeg kom til Drøbak at jeg omtrent ikke visste hva jeg het. Men jeg fiksa det. Og når jeg fikser det, da kan faktisk andre fikse det også.

Det er som nevnt litt av grunnen til at hun deler denne historien. Hun vil vise andre at det er mulig. Hun håper å inspirere andre overvektige til å ta det første skrittet mot et sunnere liv.

– Man må bare tørre. Det handler ikke om å endre livsstilen over natten, men å starte et sted. Å finne noe som gir deg mestringsfølelse, sier hun.

Nå har jeg begynt å bli sosial igjen og har lekt med tanken om å komme meg tilbake i jobb. — Nina Olsen

Møtte «hverdagsengler» på treningssenteret

Olsen delte gåturen til Drøbak med en annen kvinne. Et nytt bekjentskap hun hadde gjort. Takket være et treningssenter.

For da de åpnet opp igjen i Moss sommeren 2020, var Olsen en av de første til å melde seg inn. Hennes holdning til treningssentre hadde endret seg totalt, etter å ha begynt å slanke seg på egen hånd.

Jeg tok en telefon til Ditt Treningssenter i Moss. Det møtte jeg hverdagshelter, som jeg kaller dem. De så meg med en gang. De har løftet meg fra dag én. De fortjener en stor del av æren for at det har gått så bra med meg, sier Olsen.

Foruten den profesjonelle oppfølgingen, fikk Olsen også noe annet fra treningssenteret: Nye venner.

– Myten om at det bare er folk som speiler seg på treningssentre er feil, konkluderer Olsen i dag.

– Da jeg var stor var jeg lite sosial og holdt meg stort sett hjemme. Da jeg kom til treningssenteret traff jeg mennesker på samme nivå som meg. Nå har jeg begynt å bli sosial igjen og har lekt med tanken om å komme meg tilbake i jobb.